natur & trädgård i ord och bild

Cyclamen vår- och höstblommande

Cyclamen vår- och höstblommande

Cyclamen är en välkänd krukväxt som jag inte klarar av. Men cyclamen är ett relativt stort släkte med ca 20 arter knölbildnade växter och några av dem trivs ute i södra Sverige. Man kan ha blomning från tidig vår, ett litet uppehåll till sensommaren och sen hela hösten och ibland vintern om det är milda år.

I vilt tillstånd hittar man cyclamen i Medelhavsområdet och M Europa till Kaukasus. De knölar som säljs av många blomsterhandlare är garanterat uppgrävda i det vilda och bör inte köpas. Beståndet i Turkiet har desarmerats i rask takt på grund av grävning.

Bladen är njurformade eller brett pilformade och enfärgat gröna och är mer eller mindre tecknade i silver.

Odlas i lätt skugga i en väldränerad mull- och näringsrik jord. Placera toppen av knölen ca 3 cm djupt och lägg ett lager löv eller tallbarr på toppen. Bladen dör bort helt under sommaren. Täck smålökar de första 2 åren.

Är du specialintresserad av Cyclamen finns en förening i England - Cyclamen Society

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

coum

Dvärgcyklamen, Balkan, Krim, Turkiet, V Syrien

Mattgröna, oftast otecknade, små, runda blad med rödbrun undersida. Bladen kommer på hösten. Blommorna är små något tilltryckta i rosa till rött. Enstaka knoppar visar sig milda vintrar redan i december.

februari-april, 5-12 cm

coum 'Album'

Vit dvärgcyklamen, Balkan, Krim, Turkiet, V Syrien

Vacker vit variant men jag upplever att den övergått i ljust rosa

coum 'Meaden's Crimson'

Djupt magentafärgade blommor med enkla gröna blad eller lätt fläckade. Uppkallad efter den skotske odlaren Robert C.Meaden.

Trivs i väldränerat och skuggigt läge

februari-april, 10 cm

coum 'Pewter Leaf'

Pewter-gruppen har rundade blad med mycket markant silvergrön ovansida. Rosenrosa blommor markerade i purpur och vitt vid basen. Blommorna är vackra men bladverket är spektakulärt och varar under betydligt längre tid.

februari-april, 10 cm

hederifolium

Höstcyclamen, V Alperna till V Turkiet inkl Sardinien, Korsika

Bladen har oftast en lätt vågig kant med en mer eller mindre vacker silverteckning. Blommorna är stora och i olika rosa nyanser, vissa former är ytterst väldoftande. Knölen kan bli mycket stor och alla rötter växer ut från ovansidan.

Trivs i mullrik, fuktig men väldränerad jord. Kan behöva vintertäckning

september-oktober, 10-15 cm

hederifolium 'Album'

Den eleganta vita formen av höstcyklamen. Växten har blad med vackra silvermönster och förblir vintergröna under milda vintrar .

september-oktober, 10-15 cm

hederifolium 'Red Sky'

En mörkt rödviolett selektion

september-oktober, 10-15 cm

hederifolium 'Silverleaf'

En selektion med vackert silverfärgade blad

september-oktober, 10-15 cm

mirabile

Undercyclamen, SV Turkiet

En höstblommande cyclamen, i det vilda oktober-november. Blommorna är vita till djupt rosa med kokosdoft. Kronbladen är tillbakavikta på klassiskt cyclamenvis de är 8-26 mm långa och 2-12 mm breda med sågtandade spetsar vridna 90-180 grader.

Bladen kommer på hösten i samband med blomningen. Unga blad kan ha rosa hår på ovansidan och ger ett spektakulärt intryck och har gett arten sitt namn.De är oftast rundade ofta med starkt uddiga och sågtandade kanter. Mörkt julgransgrön centra omgivet av grågröna eller silvriga kanter. Undersidan är rödfärgad.

För skyddat läge i stenparti eller vandrande skugga i torrt woodland. Vilt växande i tallskogar och i buskage

september-oktober, 10-15 cmEn selektion med vackert silverfärgade blad

purpurascens

Alcyclamen, C och ÖC Europa, N Balkan

Rosenrosa till rödaktigt purpurfärgad och en stark söt doft. Kronbladen är tillbakavikta, 15-25 mm långa, 5-10 mm breda och spetsiga. De är normalt sett vridna 90 grader.

Bladen kommer på sensommaren, de är rundade eller brett ovala med en slät eller lätt tandad kant. Färgen är djupt grön över till helt silverfärgade ofta med en marmorering i grönt eller silver. Undersidan är purpurfärgad.

Växer sen flera år i en lundmiljö med vandrande skugga och en mullrik jord men också lite upphöjt.

juli-augusti, 10 cm


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.