Actaea – trolldruvor och silverax

Actaea – trolldruvor och silverax

Actaea simplex

Actaea – hit har man flyttat silveraxen som tidigare tillhörde Cimicifuga. Både trolldruvorna och silveraxen har vackert, flikat bladverk som bildar vackra ruggar hela säsongen.

Etymologi – Släktnamnet Actaea kommer av grekiskans aktea eller aktaia som var ett växtnamn redan hos Plinius.

Trolldruvor

Trolldruvorna bildar ruggar ca 40-50 centimeter höga. Blommorna är samlade i en tät, kort och toppställd klase, Blomningen är rätt så oansenlig och kort. Men som namnet antyder är det frukterna som är den där extra detaljen förutom det vackra bladverket. Bärklasarna bildas efter blomningen på försommaren och mognar sen successivt under sommaren i vitt, rött eller svart. Någon art, Actaea pachypoda, har vackert röda skaft på bären och kontrasten är läcker på sensommaren. Bären är giftiga.

Silverax

Silveraxen är sensommarblommande och har en ljuvlig doft, en del jämför den med liljekonvalj. Jag vet inte om jag håller med, men jag tycker doften är härlig när den kommer svepande i september.  Det finns många vackra namnsorter av silverax med mer eller mindre mörkt rödsvarta blad. De här sorterna behöver mer sol för att behålla den mörka färgen. Mörkt röda blad ser dessutom tråkiga ut i skugga och behöver helt enkelt ljus för att verkligen lyftas. Blomstänglarna är höga med massor av små pärlliknande blomknoppar som slår ut successivt.

Odla och föröka

Alla trivs i vandrande skugga och fuktighetshållande, näringsrik jord i lunden eller torvpartiet. Fukt är viktigt för att de ska utvecklas fullt ut.

Jag har frösått flera arter enligt såråden i det här inlägget. Alla trolldruvorna är uppdragna från frön och de gror väldigt bra även om det oftast tagit två säsonger. Men det går också att dela.

Vill du läsa mer kan du göra det hos RHS, Royal Horticultural Society 

Betoning: actaea

Synonyma och historiska svenska namn
ormbär,  paddbär,  silverax,  trollbär,  trolldruva,  trolldruvor,  trolldruvsläktet

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
species variety picture
elata    
erythrocarpa  
pachypoda  
rubra    
rubra f neglecta  
simplex    
simplex Atropurpureum  
simplex Black Negligee  
simplex Brunette  
simplex Chocoholic  
simplex Pink Spike  

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.