Lönnar, Acer, ett fantastiskt släkte

 

Lönnar,  Acer, är ett stort släkte med mängder av vackra träd och buskar. Och eftersom det är så stor variation är det lätt att hitta någon som passar oavsett om trädgården är liten eller stor. Många uppfyller mina önskemål om att vara vackra flera perioder under året. Bladutspringet kan vara fantastiskt liksom växtsättet, höstfärgerna känner nog de flesta till.

Jag har kommit att älska lönnar för att de tillför så mycket till mina planteringar. Det gäller antingen de blir ett träd eller en liten buske. Det finns otroligt många som passar fantastiskt bra för samplantering med till exempel hostor. Jag fascineras av bladens färgförändringar under våren som sen börjar en ny förändring på hösten. Har du tänkt på hur vacker blomningen i limegult är hos vår vanliga skogslönn? Eller hur vackra näsorna kan vara mot bladverket?

Odlingsråd

Generellt trivs lönnar i en något sur, lågt pH, jord och med god dränering. Ju mer du tänjer på odlingszonen desto mer väldränerad behöver jorden vara för att skydda rötterna.

Det går väldigt lätt att så lönnar men fröna behöver vara helt färska för riktigt bra grobarhet. Det fungerar senare under hösten/vintern också men lägg då fröna i blöt över natten innan du sår dem. Grobarheten är lite lägre men ibland finns inget val.

Vill du läsa mer om olika arter och sorter så finns en bra sammanfattning med bilder på den här länken.

 

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
 
species variety picture
campestre  
capillipes    
carpinifolium    
griseum    
japonicum Aconitifolium  
micranthum
negundo Flamingo  
negundo Odessanum  
palmatum Beni-maiko  
palmatum Emerald Lace  
palmatum Koto no ito   
palmatum Orange Dream  
palmatum Seiryu  
palmatum Wilson’s Pink Dwarf   
pensylvanicum    
platanoides Globosum  
pseudoplatanus Brilliantissimum   
shirasawenum Aureum  
shirasawenum Autumn Moon  
shirasawenum Moonrise  
truncatum  
tschonoskii ssp koreanum