Lönnar, Acer, ett fantastiskt släkte

 

Lönnar,  Acer, är ett stort släkte med mängder av vackra träd och buskar. Och eftersom det är så stor variation är det lätt att hitta någon som passar oavsett om trädgården är liten eller stor. Många uppfyller mina önskemål om att vara vackra flera perioder under året. Bladutspringet kan vara fantastiskt liksom växtsättet, höstfärgerna känner nog de flesta till.

Jag har kommit att älska lönnar för att de tillför så mycket till mina planteringar. Det gäller antingen de blir ett träd eller en liten buske. Det finns otroligt många som passar fantastiskt bra för samplantering med till exempel hostor. Jag fascineras av bladens färgförändringar under våren som sen börjar en ny förändring på hösten. Har du tänkt på hur vacker blomningen i limegult är hos vår vanliga skogslönn? Eller hur vackra näsorna kan vara mot bladverket?

Odlingsråd

Generellt trivs lönnar i en något sur, lågt pH, jord och med god dränering. Ju mer du tänjer på odlingszonen desto mer väldränerad behöver jorden vara för att skydda rötterna.

Det går väldigt lätt att så lönnar men fröna behöver vara helt färska för riktigt bra grobarhet. Det fungerar senare under hösten/vintern också men lägg då fröna i blöt över natten innan du sår dem. Grobarheten är lite lägre men ibland finns inget val.

Vill du läsa mer om olika arter och sorter så finns en bra sammanfattning med bilder på den här länken.

 

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
 
genus species variety picture
Acer capillipes    
Acer carpinifolium    
Acer griseum    
Acer japonicum Aconitifolium  
Acer micranthum
Acer negundo Flamingo  
Acer negundo Odessanum  
Acer palmatum Beni-maiko  
Acer palmatum Emerald Lace  
Acer palmatum Koto no ito   
Acer palmatum Orange Dream  
Acer palmatum Seiryu  
Acer palmatum Wilson’s Pink Dwarf   
Acer pensylvanicum    
Acer platanoides Globosum  
Acer pseudoplatanus Brilliantissimum   
Acer shirasawenum Aureum  
Acer shirasawenum Autumn Moon  
Acer shirasawenum MOONRISE  
Acer truncatum  
Acer tschonoskii ssp koreanum