Fler frön i bagaget
» » Fler frön i bagaget

Fler frön i bagaget

Som en ekorre skuttar runt

 

20151017_0019Så gjorde också jag. Första onsdagen i Kina var jag ledig hela dagen och gav mig ut på promenad längs floden. Tittar nog mer uppåt än neråt för som av en händelse så hittade jag frön på en lönn som jag försiktigt smög ner i fickan. Sen fotade jag: farbror som tog en paus och körde zonterapi på sig själv, fiskande farbröder, lunchsovande tjänstemän och såg många fler som inte ville vara med på bild, skrev om dem här. Faktiskt indikerade många med kroppspråk att man inte vill bli fotad. En lång runda genom en shoppingmall som fick Kinas nya välstånd att sjunka in: Gucci, Prada, Armani, Lacroix och många, många namn som man hittar på de olika stora modeveckorna fanns där. Och de kostar lika mycket eller snarare mer än här hemma.

Lunchen tog jag på ett tea house och en av mina favoriter – dumplings. Tänker fortfarande tacksamt på en kinesisk kollega jag hade i USA som tog med oss till sitt ‘dumplingsställe’. Jag har fuskat med pinnar i många år men nu bestämde jag mig för att försöka lära om och lära rätt. Servitören stannade tålmodigt vid mitt bord. Och sen när han satt sig kikade han ibland och gjorde tummen upp när det gick bra.

En promenad på andra sidan floden tillbaks och här hittade jag fler frön. Uppblåsta avlånga bollar ungefär som en torkad japansk lykta och 3 svarta frön inuti var kapsel. Någon ärtliknande historia med bruna platta frön. Först letade jag längs kanten av muren mot gången men sen smög, skuttade jag upp bland buskarna. De taggiga bollarna på träden med flagnande bark nådde jag inte och jag tänkte – de är kanske mognare nästa vecka. Då hann jag inte men träden var plataner.

Sen hittade jag en liten frukt på hotellet som jag älskade, kinesiska dadlar. En kinesisk variant av sharonfrukt som jag köpte när vi var vid muren. Ni ser hur de växer och skördas i bilderna. För skojs skull googlade jag när jag kom hem till Sverige och hittade en sida, Flyinge, med beskrivningar av många kinesiska träd. Så jag tror jag hittat namn på de flesta. Och jag hittade namn på flera andra som jag skulle vilja ha efter att ha sett dem där.

20151017_0018

 

Växterna jag tror eller vet att jag sått:

 • Lönnen – Acer bourgerianum fast lönnsläktet är stort så det ger sig om det är rätt, men den här sidan om lönnar är riktigt bra
 • Kinesträd – Koelreuteria paniculata – bild på frukten
 • Falsk acacia – Robinia pseudoacacia
 • Kinesiska dadlar – Ziziphus jujuba, bild nedan
 • Kinesisk kaki – Diospyros kaki ser ut som och smakar som Sharonfrukten

20151021_0001

 

Min nya favorit blev de små kinesiska dadlarna som fanns bland frukten varje frukost. Ett torrt, lätt fruktkött men som smakade fantastiskt gott. Om de skulle gro så är buskträden kanske härdiga här. Men frukt vill de ha rejäl värme för att sätta så dem får jag nog drömma om. Fast tanken snuddar vid global uppvärmning.. Vem vet, kanske borde jag gå ner och titta på sådderna, de står ju faktiskt snöfritt i garaget.

 

Ha det gott!

logga_rosaline

 

12 Responses

 1. Marit
  | Svara

  Spennende med de frøene du tok med deg! Kanskje de vil spire en gang. Du skriver vel om det hvis de spirer?

  Klem, Marit

  • Carina
   | Svara

   Det kan du tro! Jag kommer vara världens stoltaste lilla frömamma man kan tänka sig och då bara måste man ju berätta för heela världen 🙂

   Kram, Carina

 2. Laila
  | Svara

  Blir förstås nyfiken på vad du jobbar med som innebär så exotiska resor!
  Spännande fröexperiment, hoppas du rapporterar om hur det går.
  Allt gott!/Laila

  • Carina
   | Svara

   Mmm… jag har jobbat mycket med verksamhetsförstudier och det har gjort att nu hjälper jag andra som vill ha ett bollplank. Till det så utbildar vi också i metoder mm. Så vi höll kurser min kollega och jag.

   Carina

 3. Anita
  | Svara

  Oj så spännande. Roligt att du lyckats få fram namnen. Det finns så många exotiska goda frukter, jag älskar sharon. Idag känns det däremot som den globala uppvärmningen är långt borta, vågrätt snöfall och bitande vind. Men det ska bli spännande att följa dina sådder.

  Ha det bra i vintern!

  Kram Anita

  • Carina
   | Svara

   Javisst är dem goda 🙂 Det var när jag googlade som jag lärde mig att sharon egentligen heter persimon men att israelerna fått fram någon egen variant som nu kallas sharon… Så det går att lära mycket genom att plocka ett frö.

   Kände det, solen sken men vinden var bitande narig. Och kallare ska det bli. Men kamelian mår bra i garaget.

   Kram, Carina

 4. Britt
  | Svara

  Sådant är ju så roligt. Att ta frön tycker jag är bland det roligaste då jag reser. Hoppas något gror. Jag tittade på plantskolan och där ska jag botanisera mer. Jag plockar ju en del som jag inte vet vad det är. / Britt

  • Carina
   | Svara

   Haha… ja du kan ju gissa vem som inspirerat mig. Dina spännande, främmande frösådder for förbi i tanken flera gånger när jag var ute och gick. Så det kommer alldeles säkert hända igen.

   Carina

 5. […] från Kina som jag sådde förra hösten grodde så himla bra. De har blivit omskolade och stått ute hela vår- och sommarsäsongen. Men […]

 6. […] för det i och för sig väntade väderomslaget med snö och grådask. Förresten så har tre av frösorterna från Kina grott. Det är kinesträdet, Koelreuteria, en Robinia och lönnen jag tog frön från som visar […]

 7. […] kanske blir det inte… men jag bryr mig bara om att det gått bra hittills. Och nu har 5 av 6 frösorter från Kina grott. Det är mina älskade dadlar som är kvar. Så liten blev stor, drömmer och tror […]

 8. […] Kommer ni ihåg mina Gingkofrön från Kina? De små träden lever och frodas i kallbänken. De små träden med hjärtformade blad har jag kommit fram till är en asiatisk Cercis, judasträd, av något slag. […]

Leave a Reply