Epimedium – vintergröna juveler

 

Epimedium x versicolor, höstfärg

Epimedium, sockblommor på svenska och på kinesiska  淫羊藿 (”yin yang huo”). Släktet består av ca 60 eller fler arter och de flesta är endemiska för Kina.

Epimedium är vackra marktäckare för halvkuggiga lägen. Det härliga bladverket blir 30-40 cm högt. Bladutspringet på våren är först vackert rött  över till grönt och de utslagna bladen fräscht gröna. Alla får vackra höstfärger. Hos en del arter och namnsorter är bladverket vintergrönt även om väder och vind påverkar. Men om man vill se den underbara blomningen fullt ut kan det vara idé att klippa ner det gamla bladverket på eftervintern.

De nya bladen är fräscht gröna och 3-faldigt 3-delade och lite taggiga i kanten.Blommorna är oftast 1-2 cm i diameter och sitter en och en på månggrenade, sytrådstunna stjälkar. Blomställningen ger ett sirligt intryck. Färgen varierar från vitt, gult, orange, rött, rosa och violett. Vissa arter har också bruna inslag.  Varje enskild liten sirlig blomma förtjänar att tittas nära på.

Odla Sockblommor

Sockblommor trivs bäst i halvskugga på fuktighetshållande och näringsrika jordar. De håller effektivt borta ogräs och fungerar bra som underplantering till träd och buskar.

Plants delight har ovanligt många sorter att titta på och kanske köpa.

Betoning: epimedium

Synonyma och historiska svenska namn
sockblomma,  sockblommor,  sockört

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
genus species variety picture
Epimedium hybrid 1  
Epimedium hybrid Amber Queen  
Epimedium hybrid Firedragon  
Epimedium hybrid Pink Elf  
Epimedium hybrid Sasaki  
grandiflorum    
grandiflorum Lilafee  
grandiflorum Red Beauty  
grandiflorum Rubinkrone  
leptorrhizum    
pauciflorum    
x rubrum    
x warleyense Orangekönigin  
x versicolor  
x youngianum Yenemdo  

 

Leave a Reply