Echinacea – solhattar

 

Echinacea 'Pink Sorbet'Echinacea är ett släkte med många  vackra namnsorter. Släktet tillhör familjen korgblommiga växter med nio arter från Nordamerika. Kallas ofta solhatt på svenska. En av dem är läkerudbeckian som sägs hjälpa vid förkylning och hälsokostpreparaten kallas Echinacea.

De blommar länge, länge om sommaren och sensommaren är soliga och varma. Jag upplever dock att en del namnsorter är kortlivade. Det gäller framförallt gula, orange och röda namnsorter som inte stammar ur E purpurea utan från en art från torrare områden på prärien i USA. Namnsorter av E purpurea, som växer fuktigare i vilt tillstånd, klarar sig betydligt bättre hos mig. Jag planterar dem med sand runt om rothals och rotklump för att skydda dem mot röta.

Alla älskas av fjärilar, bin och humlor. Sommaren 2015 var det inte bara många fjärilar i en grupp av E purpurea utan också ovanligt många sorters fjärilar.

Vackra växter i sig men tar också över efter  pioner och andra försommarblommare. Odlas bäst i ett soligt, varmt och lite torrare läge. Ett stort urval och tydlig märkning av vilken art som namnsorter stammar ur har Esveld.

 
species variety picture
namnsorter Irresistable  
namnsorter Pink Double Delight  
namnsorter Purity  
namnsorter Secret Passion  
pallida  
purpurea  
purpurea Kim’s Mophead  
purpurea Merengue  
purpurea Pica Bella  
purpurea Pink Sorbet  
purpurea Virgin  

 

Leave a Reply