Drömmar om rosa
» » Drömmar om rosa

Drömmar om rosa

posted in: DAGBOKEN | 15

Drömmar – rosa, fluffiga, härliga… drömmar

Livet går mycket i vitt och blått just nu. Åtminstone när jag tänker på perennerna jag skolat om. Eller när jag tittar på det som blommar just nu. Men då kan jag alltid nära Drömmar om rosa.

Drömmar om rosa

 

Drömmar om rosa Trillium

Trillium grandiflorum finns i en vansinnigt åtråvärd rosa form, var. roseum eller ‘Gothenburg Pink’. Så åtråvärd att någon, några klippte upp staketet och snek in bakvägen i Göteborgs Botaniska trädgård och grävde upp den maffiga klumpen de hade. Rejäl förtjänst? Ja säkert men hur mår man inombords? Antagligen inga sanna trädgårdsmänniskor i vart fall.

Jag kommer garanterat att ta chansen så fort ett lagligt exemplar dyker upp antingen det är göteborgs typen eller den rosa varianten. Skillnaden? Jag har fått för mig att den som finns i GBT är mer rosa…  Tills dess nöjer jag mig med de jag helt lagligt fotade i Smoky Mountains. Nu har den vanliga grandiflorumen egenheten att när blomman åldras så blir den mer och mer rosa. Så ärligt talat kan jag inte garantera att den här är rosa men den är väldigt rosa mer än jag kommer ihåg åldrande rosa. Och den stog ensam bland sina vita grannar.  Så nu förstår ni kanske mina drömmar om rosa..

 

Drömmar om rosa - Cremanthodium rhodocephalum

Andra drömmar om rosa

Drömmar om rosaJag drömmer fortfarande om rosa Clematis integrifolia, Gentiana asclepiadea och Cremanthodium… Jag har sått alla 3 men just nu verkar utfallet inte så där överväldigande bra. Men kanske, förhoppningsvis kommer reainköpet  från WestphalClematis integrifolia ‘Baby Rose’, blomma redan i vår. Om jag kommer ihåg rätt var i stort alla sorterna jag fyndade i höstas rosa. Och ännu roligare är att de har gillat sin provisoriska vinterförvaring och kommer med nya skott. Nu behöver jag jobba som ett skott för att få ner de någonstans. Ursäkta humorn! 😉 Men det är väl bara ytterligare ett kvitto – jag gillar rosa

 

Det är blommig fredag på bloggen ‘Bland rosor och bladlöss’ och temat är ‘Drömmar om rosa’ Klicka på bilden nedan för att läsa fler berättelser.

 

…Önskar er en underbar valborg. Jag tar det säkra före det osäkra och träffar fotovänner i ett soligt Portugal! carina2blommig fredag

15 Responses

 1. Marit
  | Svara

  Hej Carina!

  Da virket linken, ja! Så vakre bilder! Hva heter den rosa du fotograferte i Smokey Mountains?
  Utrolig lekker liten sak 🙂
  Jeg har en gang kjøpt en rosa trillium til en syk høy pris, men den var dessverre hvit…
  Utrolig skuffende, men sånn er det noen ganger i hageverden. Jeg ville uansett ikke ha stjålet den, nei… Det kan ikke være noen god følelse å ha en stjålet plante…

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina
   | Svara

   Den rosa är en Cremanthodium och arten är nog rhodocephalum. Har prövat att så den men den har inte grott. Dyra växter behöver man nästan köpa blommande. Det är så himla irriterande när de blir något annat.

   Kram, Carina

 2. Laila
  | Svara

  Inbrott i Botan! Herregud!
  Förstår din fascination! Hoppas du får tag på en planta!
  Trevlig Valborg!/Laila

  • Carina
   | Svara

   Tack Laila! Rodnar och blir nästan lika rosa som trilliumen, men jag fick ett av två exemplar på söndagens växtmarknad. /Carina

 3. Anita
  | Svara

  Men det var det fräckaste, tror inte heller att det var sanna trädgårdsmänniskor. Annars var det var en snygging du hittade i Smoky Mountains. Och visst är clematisen en rosa dröm.

  En helt annan sak. Jag får inte längre några mail när du gör nya inlägg och jag hittar inte någonstans där jag kan prenumerera på dina inlägg längre. Har du tagit bort den möjligheten tillfälligt? Jag kan ju visserligen se dom i min reader men det är så bra när det dimper ner ett mail 🙂

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina
   | Svara

   Jag håller på och kollar det här med mailen… För jag funkar som du – det är bra med ett mail i lådan 🙂

   Vet inte vad jag tror. Någon kan tillräckligt mycket för att veta hur värdefull ruggen var i vart fall.

   Kram, Carina

 4. lunasblogg
  | Svara

  Jag har hört om stölder av dubbla vita Trillium grandiflorum, så det förvånar mig inte att den rosa också kan bli stulen,men att göra sig besvär med att klippa upp nätet?….
  Lycka till med dina skott!
  Luna

  • Carina
   | Svara

   Tack Luna! Det är mycket man inte förstår. Kanske tänker man att en växtstöld inte är lika olaglig som en annan stöld??!?

   Jag har börjat hitta platser för Clematisarna nu så snart ska det grävas.

   Kram, Carina

 5. Viken underbart söt klematis! Trevlig helg! /Charlotte

 6. Katarina /En Grön Sida
  | Svara

  Ja, hur mår man inombords efter ett sådant brott? Men tyvärr har en del ingen (eller annan) känsla om vad som är rätt och fel, gott och ont. Suck, suck. Underbara bilder och jag fastnar alldeles speciellt för… hm, i (stannar länge)… den andra bilden. Så fina! Vad är det för några?
  Hoppas du njuter en härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Carina
   | Svara

   Tror den andra är en Cremanthodium. Kinkiga, svåra, utmanande – kanske är det det som lockar. Vackra är de i vart fall. Har sått frön men tyvärr inga plantor. De ska vara varmgroende och visa sig rätt snabbt.

   Kram, Carina

 7. Lena i Wales
  | Svara

  Göra inbrott på Botaniska!!! Hur tänekr man då?
  Ha det bra i Portugal!

  • Carina
   | Svara

   Ja du det kan man undra… Tack, Portugal var fantastiskt 🙂

 8. Birgitta
  | Svara

  Såg den rosa varianten i full blom hos Henrik Z förra våren och nog är den fin. Här har jag svårt att få trillium att trivas, vet inte vad jag gör för fel.
  Ha det gott!
  Birgitta

  • Carina
   | Svara

   Verkar som att en del växtslag helt enkelt inte vill sig. Tror inte ens vi gör fel… ..de bara inte vill.

   Carina

Leave a Reply