Corydalis för tidig blomning i lunden

Corydalis solida 'GP Baker'Corydalis, nunneörter är ett stort släkte med drygt 450 arter och av dem växer ca 70% i Kina. Många Corydalis är knölväxter men några växer med rhizomer. Man känner lätt igen en nunneört med sin blomma formad som en sporre.

De jag har är nästan alla vårblommande. C solida och alla dess namnsorter är väldigt lättodlade i lunden. De förökar och korsar sig glatt och bildar ganska snabbt en vacker matta i olika toner av violett, rött, rosa och ibland vitt bara du är försiktig med rensningen på våren. C solida har flikade blad i grågrönt och vissnar snabbt ner efter blomningen. Fröerna är oljiga och fastnar på myror så fröplantor kan dyka upp på helt nya ställen. Vill du ta vara på och så fröna bör de torka lätt och det lilla bihanget ska tas bort. Sen lägger du fröna i en plastpåse med sand som är knappt fuktig. Titta till påsen ibland så att inte fröna möglar. Så sen som vanligt. Låt groddarna stå kvar i krukan några år och ge istället svag näringslösning. Då får löken en chans att utvecklas och växa till sig i krukan.

Corydalis malkensis, bracteata och turtschaninovii trivs också i lunden men vill ha en mer torvrik och sval jord.

Jag odlar dem gärna bland Hostor och andra växter som kommer senare och döljer det vissnande bladverket. Knölarna planteras i  de flesta fall. Undantaget hos mig är C scouleri som blommar senare och dessutom blir betydligt högre. Sprider sig med rhizomer och breder sakta ut sig men inte störande. Vill du pröva Corydalis så kika efter C solida och dess namnsorter. Det finns många i släktet som är svåra att odla i vanlig rabatt och kräver lökbädd eller alpinhus, men C solida fungerar jättebra. Vackra bilder på Corydalis som är någorlunda lättodlade hittar du hos Botanicus. Bilderna nedan är från arter och namnsorter jag odlar i zon 2-3.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
species variety picture
bracteata  
buschii  
lineariloba    
malkensis  
ornata  
pachycentra  
paczoskii  
scouleri  
solida Beth Evans
solida Blushing Girl
solida G P Baker
solida Harkov
solida Hey Baby  
solida Purple Beauty
solida ssp incisa  
solida White Album  
turtschaninovii    

 

 

Leave a Reply