Allium svävande bollar i försommarrabatten

 

bukett

Allium – löksläktet är ett stort släkte med någonstans mellan 550 och 750 arter. Vi äter en del arter: gul, röd, silverlök liksom gräslök, vitlök, ramslök och purjolök. Om du sett purjolöken blomma någon gång så blir släktskapet uppenbart.

Några i släktet är små pytteväxter ca 10 centimeter höga och de stoltaste  blir 150 cm och ilband högre ändå. Det finns stora och små bollar men också allium som blommar med blommor i en hängande flock. Många blommar i rosa-röd-violetta toner men blått, gult och vitt är också vanliga.

Odla och föröka

Eftersom släktet är oerhört stort är odlingsråden lite olika men de allra flesta trivs bra på en solig plats i näringsrik, väldränerad jord. Eftersom bladen hos flera sorter vissnar ner innan blomningen är det bra att plantera dem bland växter som döljer det vissnande bladverket. Fröställningarna är vackra men de flesta är väl generösa med sina frösådder så jag brukar klippa bort de.

Allium ratas dessutom av de flesta djur som sork, harar och rådjur på grund av doften som utsöndras när man skadar lök eller planta.

Jag har frösått flera sorter och de gror bra med vanlig perennsådds behandling. Men jag låter de små stråna stå kvar fler år, 3-4, i krukan innan jag sätter ut. Under tiden duschar jag stråna med svag näringslösning, promillegödning = 1 ml näring per liter vatten, så att lökarna växer till. Mer om Allium kan du läsa i den virtuella floran. Alpine Garden Society har en låång bildlista för allium.

Betoning: allium

Synonyma och historiska svenska namn
lokar,  lokir,  lök,  lökar,  löker,  lökir,  lööker

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
species variety picture
amplectens ‘Graceful’  
atropurpureum    
caeruleum    
carinatum ssp. puchellum f. album  
cernuum    
flavum    
jesdianum Akbulak  
jesdianum Purple King  
moly Jeannine  
namnsorter Eros  
namnsorter Firmament  
namnsorter Gladiator  
namnsorter Globemaster  
namnsorter His Excellency  
namnsorter Lucy Ball  
namnsorter Ostara  
namnsorter White Cloud  
nevskianum
nigrum    
ovalifolium
paradoxum v. normale  
prattii
schoenoprasum    
schoenoprasum Album   
sikkimense  
splendens    
sphaerocephalon    
stipitatum Mars  
trifoliatum  Chameleon   
unifolium    
victorialis ssp. platyphyllum   

s

 

Leave a Reply